Πώς να διαλέξετε το καλύτερο κρασί...

 

 

 

 

1. Διαλέξτε λιγότερο γνωστές ποικιλίες

Οι λιγότερο γνωστές ποικιλίες είναι σίγουρα φθηνότερες από τις διασημότερες. Την επόμενη φορά που θα επιλέγετε κρασί λοιπόν, περάστε ίσως την κατηγορία των «Cabernet Sauvignon» και δοκιμάστε κάτι λιγότερο γνωστό. Στην Ελλάδα ιδίως, υπάρχουν πολλές ποικιλίες που μπορούμε να αναζητήσουμε από διάφορες περιοχές της χώρας, λιγότερο γνωστές αλλά πολύ νόστιμες και γευστικές (π.χ η κρητική Βηλάνα, η μακεδονίτικη νεγκόσκα, το βιδιανό από το Ρέθυμνο και πολλά πολλά άλλα).

 

2. Πηγαίνετε σε φεστιβάλ κρασιού

Σε βραδιές οινογνωσίας ή σε φεστιβάλ οίνου μπορείτε να ξετρυπώσετε ετικέτες που δεν τις ξέρατε και είναι πολύ οικονομικές, αλλά ακόμα και να προμηθευτείτε μερικά μπουκάλια από το αγαπημένο σας κρασί σε χαμηλότερες τιμές.

 

3. Προτιμήστε τις θερμότερες χώρες-παραγωγούς

Οι επιτυχημένοι τρύγοι και η καλλιέργεια υγιούς αμπελιού είναι πιο αξιόπιστοι σε περιοχές με θερμότερο κλίμα κι έτσι δεν χάνεται ποσότητα σταφυλιών από την παραγωγή λόγω καιρού. Αυτό συμπιέζει τις τιμές προς τα κάτω. Για παράδειγμα, μια σίγουρη επιλογή είναι η Καλιφόρνια, η Αυστραλία, η Ισπανία ή και η Ελλάδα.

 

4. Ρωτήστε για την ηλικία του

Αφού καταλήξετε σε ένα κρασί που σας γεμίζει το μάτι και προτού πάτε στο ταμείο για να το πληρώσετε, ρωτήστε το προσωπικό για την ηλικία του και την ωρίμανσή του. Αν θέλετε ένα κρασί για άμεση κατανάλωση, τότε καλύτερα να αποφύγετε εκείνα που μπορούν να μείνουν και 5 χρόνια στο κελάρι σας και να ωριμάζουν με τον καιρό, έχοντας παράλληλα υπόψη σας, ότι τα μεγαλύτερα σε ηλικία κρασιά είναι συχνά πιο ακριβά.